AKTUELNO

On će sa zvaničnicima razgovarati o problemu migracije i približavanju zapadnog Balkana EU.

Kurc će se u Beogradu između ostalog sastati sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Austrijski šef diplomatije je uoči posete  podsetio je da Austrija spada u zemlje koje najsnažnije podržavaju otvaranje daljih poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije sa EU, što je poznato i aktuelnom malteškom predsedavanju EU. On je rekao i da je potrebno konstruktivno nastaviti dijalog Beograda i Prištine jer to može pomoći da se skeptične zemlje EU uvere da treba preduzeti dalje korake na evropskom putu Srbije.

- Da bi se sporazumi postignuti u dijalogu primenili u potpunosti, neophodni su, ne samo revitalizacija i ponovno otvaranje mosta u Mitrovici, već i uspostavljanje ZSO - naglasio je austrijski diplomata u intervjuu srpskoj novinskoj agenciji.

Kurc će tokom posete Beogradu prisustvovati operativnom sastanku tužilaca i policajaca iz Bugarske, Hrvatske i predstavnika Stalne udarne grupe za suzbijanje krijumčarenja ljudi Republike Srbije. Sastanak je organizovala Misija OEBS da omogući razmenu informacija o istragama slučajeva krijumčarenja migranata kojim se bave organizovane kriminalne grupe.

Austrijski šef diplomatije će uručiti i vozila i IT opremu koju je Misija OEBS u Srbiji donirala Stalnoj udarnoj grupi. Kurc u Beograd dolazi nakon posete Skoplju, godinu dana nakon zatvaranja balkanske migrantske rute.

J. Stanković

#Aleksandar Vučić

#OEBS

#Poseta

#Sebastijan Kurc

#Srbija

'